Valtaosa työmatkatapaturmista sattuu naisille – vuoden vaarallisin aika alkaa nyt

10 loka 2017

Liikenne on työpäivien suurin riskitekijä ja työmatka merkittävin vaaranpaikka. Vuoden riskialttein aika työmatkatapaturmien osalta on alkamassa, sillä liukkaat kelit aiheuttavat tyypillisesti rajun piikin tilastoihin. Yli 70% työmatkalla sattuneista tapaturmista johtuu liukastumisista ja kaatumisista.

Työmatkatapaturmista suurin osa on liukastumisia ja kaatumisia, joita tapahtuu paljon etenkin niinä arkipäivinä, jolloin keli on suurissa kaupungeissa erityisen huono. Yli 70 prosenttia työmatkalla sattuneista tapaturmista johtuu nimenomaan jäisillä kaduilla kompuroinneista.

Vaikka liukkaat kelit voivat koitua kenen tahansa kohtaloksi, on asiantuntijan mukaan naisilla miehiä huonompi tuuri.

- Työmatkatapaturmista noin kaksi kolmasosaa sattuu naisille, vaikka miesten työmatkat ovatkin hieman pidempiä kuin naisten, LähiTapiolan henkilöriskienhallinnan johtava asiantuntija Jaana Luomanen kertoo.

Luomasen mukaan työmatkatapaturman riski kasvaa sekä naisilla että miehillä iän myötä, mutta naisten riski on tästä huolimatta korkeampi kaikissa ikäryhmissä.

- Tähän vaikuttaa muun muassa se, että naiset kulkevat työmatkansa miehiä useammin muulla kuin henkilöautolla.

Tapaturmat aiheuttavat työnantajille merkittäviä kustannuksia

Vuonna 2015 sattui 14 807 liukastumiseen ja kompastumiseen liittyvää työmatkatapaturmaa (yli 70% kaikista työmatkatapaturmista).

Toiseksi yleisin työmatkatapaturman sattumistapa on yhteentörmäys auton kanssa (yli 10 % kaikista työtapaturmista). Tämä tarkoittaa sitä, että joko jää auton alle ollessaan liikkeellä pyörän tai jalan tai kolaroi itse autoillessaan toisen auton kanssa.

Yhteensä vuonna 2015 työmatkoilla sattui 20 477 tapaturmaa.

Liikenteessä sattuneista vahingoista aiheutuu työpaikoille suuria kustannuksia. Liikennevahingot ovat usein seurauksiltaan vakavampia kuin työpaikalla sattuneet vahingot. Niissä myös menetetään huomattavasti enemmän työpäiviä kuin töissä sattuneissa tapaturmissa keskimäärin.

- Koska työmatkaliikenne on monilla työpaikoilla työpäivän suurin riski, on perusteltua ottaa liikkumisturvallisuus mukaan myös työsuojelun toimintaohjelmaan. Työturvallisuutta kehitettäessä kannattaa herätä myös työmatkaliikenteen vaaroihin ja riskeihin sekä jalkauttaa ne osaksi yrityksessä annettavaa perehdytystä ja koulutusta, sanoo Luomanen.

LähiTapiolan 7 vinkkiä turvalliseen työmatkaan: 

  1. Jokainen voi omalla käytöksellään ja asenteellaan vaikuttaa työmatkojen turvallisuuteen. Työntekijän tulee kiinnittää työmatkalla huomiota reittiin, aikataulun joustavuuteen, oikeaan tilannenopeuteen sekä kelin mukaisten vaatteiden ja varusteiden käyttöön.
  2. Työmatkaturvallisuus kannattaa liittää kiinteästi osaksi organisaation työsuojelua.
  3. Työnantaja voi tukea liikkumisturvallisuutta asianmukaisten varusteiden hankkimisella tai niiden hankinnassa avustamisella.
  4. Työnantaja päättää, milloin ja missä työ alkaa ja kuinka joustava aloitusaika on. Kokousten ja koulutusten ei välttämättä tarvitse alkaa heti aamusta, varsinkaan vaikean kelin aikana. Tällä estetään turha kiirehtiminen.
  5. Myös etätyön hyödyntäminen vähentää työmatkatapaturmien riskiä.
  6. Talviaikaan liukastumisia voidaan työpaikalla estää sijoittamalla hiekoitusämpäreitä ja lumilapioita soveltuviin paikkoihin sekä kannustamalla jokaista niiden käyttöön.
  7. Työnantajan on myös hyvä huolehtia siitä, että liikkumisturvallisuuden opasmateriaalit ovat ajan tasalla ja ne ovat käytössä työpaikoilla.

 ---
LähiTapiolan suurasiakasyksikkö järjestää 27. lokakuuta tilaisuuden, jossa keskiössä on ihmisten liikkumisturvallisuus.

Eturivin ammattilaiset pääsevät ääneen seminaarissa, jonka teemoina ovat työmatka- ja liikkumisturvallisuus, mutta myös globaaliin liiketoimintaan liittyvät riskit esimerkiksi ulkomailla matkustettaessa. Lue liikkumisturvaseminaarista lisää täältä.

Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Kesä koitti Lappiinkin

Kesä on saavuttanut Lapin, selviää Kevätseurannan lajihavaintojen perusteella. Kaikkiaan havaintoja kertyi tänä keväänä yli 10 000. Vuoden viimeistä Kevätseurannan havaintoviikonloppua...

Lauantaina 9.6.2018 Avoimet kylät -päivä avaa elinvoimaiset kylät koko kansalle

Tulevana lauantaina 9.6. vietetään Avoimet kylät -päivää, joka kutsuu suomalaiset tutustumaan kylien elinvoimaan. Mukana päivän tapahtumia järjestämässä on yli 550...

Tuleva ravintoloitsija Sirpa Haste kertoo 5 000 000 € pyynnöstä ravintolan nimestä Fifty-sixty RadioFiiliksellä 26.2.2018

Fuengirolassa asuva visailija Sirpa Haste ja tuleva ravintoloitsija kertoo 5000000 € pyynnöstä ravintolan nimestä Fifty-sixty. Haastattelija: Helena Lindström

Lauantaista sunnuntaihin hyvinvointia, joogaa ja vegaaniruokaa Vire-messuilla

Tampereen Messujen uutuustapahtuma Vire – Tampereen terveysmessut tuo terveellisen tuulahduksen Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 20.–21.1.2018. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tapahtumakokonaisuudessa on...

Pertti Kurikan Nimipäivät nousee vielä kerran lavalle! - Ei myytävänä! -kansalaisaloitetta juhlitaan Kansalaistorilla

Pertti Kurikan Nimipäivät lunastaa lupauksensa ja esiintyy vielä kerran. Bändi haastoi syksyllä muut muusikot ja kansalaiset allekirjoittamaan Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen...

Brestin Eurooppalaisen lyhytelokuvan pääpalkinto Suomalaiselle lyhytelokuvalle

Brestin eurooppalaisen lyhytelokuvafestivaalin jury palkitsi Ranskassa lauantaina 11.11.2017 suomalaisen lyhytelokuvan Kukista ja mehiläisistä Grand Prix:llä sekä Prix du Public:lla. Tämä...

Odottavan aika voi olla liian pitkä!! Yli 500 suomalaista odottaa elinsiirtoa

Osaatko kuvitella, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu? Suomessa yli 500 ihmisen ei tarvitse kuvitella, sillä he tietävät. Elinsiirtoa odottaa jo yli...

Juhannushäät Kemin Lumilinnassa!!

Ympärivuotisen LumiLinnan rakentaminen alkaa Kemin Matkailu Oy tarjoaa sloganinsa mukaan meren, lumen ja jään arktisia kokemuksia. Tulevaisuudessa yhtiö voi tarjota asiakkailleen...

Joko luit nämä

RadioFiilis on hyvän fiiliksen radiokanava netissä - hyvää musiikkia laidasta laitaan ja mielenkiintoisia haastatteluja

TOIMITUS

+358 45 7875 2955