Närästääkö? vinkit jouluherkkujen lieveilmiöön, joka vaivaa satojatuhansia suomalaisia

26 joulu 2017

Tuliko herkuteltua yllin kyllin? Jouluaikaan närästys korventaa satoja tuhansia suomalaisia. Google nostaa hakutrendeissään närästyksen yhdeksi haetuimmista terveyteen liittyvistä hauista joulukuussa.

Närästys aistitaan tyypillisesti ylävatsalla tuntuvana polttavana tunteena tai epämiellyttävänä olona. Se voi säteillä rintakehän keskiosiin ja jopa kaulan alueelle asti. Vieraskieliset käännökset ovatkin osuvia: englanniksi heart burn (sydänpolte) ja ruotsiksi halsbränna (kurkkupolte).

- Lyhytkestoinen närästys on vaarallista vain harvoin, mutta vaatii tutkimuksia, jos oireita esiintyy voimakkaina, sanoo PerusTerveyden johtava lääkäri Petja Orre.

- Närästyksen taustalla on useimmiten ruokatorven ja mahalaukun välissä olevan alasulkijan hetkellinen tarpeeton rentoutuminen. Rasvainen ruoka ja tupakka heikentävät sulkijalihaksen toimintaa. Myös ylipaino lisää refluksitaudin riskiä, Orre jatkaa.

Refluksitauti tarkoittaa mahan sisällön nousemista toistuvasti takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa usein närästystä.

Näin hoidat närästystä

Lievän närästyksen iskiessä omahoito on ensimmäinen vaihtoehto. Oireita voi myös lievittää apteekista saatavilla närästyslääkkeillä.

  • Vältä närästystä aiheuttavia ruoka-aineita kuten kahvia, alkoholia ja sitrushedelmiä sisältäviä ruokia.

  • Älä syö raskaasti ennen nukkumaanmenoa. Syö iltapala vähintään 2-3 tuntia ennen peiton alle kääriytymistä.

  • Korota sängyn päätyä tyynyillä. Ruokatorven ollessa yläviistossa hapan mahansisältö ei pääse valumaan ruokatorveen.

Milloin lääkäriin?

- Mikäli närästys jatkuu viikkoja tai on voimakasta, kannattaa hakeutua lääkärin arvioon. Vastaanotolla selvitetään potilaan oirekuvaa tarkemmin ja tutkitaan vatsan alue kliinisesti, sanoo Petja Orre.

Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

RadioFiilis on hyvän fiiliksen radiokanava netissä - hyvää musiikkia laidasta laitaan ja mielenkiintoisia haastatteluja

TOIMITUS

+358 45 7876 9976