Virtuaalivaluuttaa louhiva haittaohjelma Lahden kaupungin tietoverkossa vaikeuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa

09 helmi 2018

Hyvinvointikuntayhtymän palveluja on eilisestä lähtien vaikeuttanut Provincia Oy:n palvelinympäristössä oleva virtuaalivaluuttaa louhiva haittaohjelma. Louhintaohjelma kuormittaa ja hidastaa työasemia, palvelimia sekä tietoverkkoa. Saastuneita koneita on Lahden verkossa kymmeniä.

Saastuneiden laitteiden koneiden joukossa on laitteita, joihin on tehty viimeisimmät tietoturvapäivitykset. Haittaohjelmaa analysoivat useat tietoturvayhtiöt, eikä sen leviämistapa ole toistaiseksi tiedossa. Haittaohjelman poisto vaatii saastuneen koneen uudelleenasennuksen.

Haittaohjelman leviäminen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin ja muualle yhtymään sekä sovellustoimittajille on estetty katkaisemalla kaikki tietoliikenneyhteydet Lahden kaupungin verkkoon, sillä vuotoriski on edelleen mahdollinen. Yhteyksien katkaiseminen estää kaupungin verkon alueella olevista hyvinvointiyhtymän toimipisteissä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmien käyttämisen. 

Häiriö aiheuttaa edelleen merkittäviä ongelmia terveysasemien ja hammashoitoloiden toimintaan

Akuutisti sairastuneita kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita pyydetään ottamaan yhteys Terveysneuvoon ja tarvittaessa Akuutti24:ään ensin puhelimitse. Jos asiasi ei vaadi välitöntä arviota, pyydämme ottamaan yhteyttä myöhemmin. Verikokeita tai röntgenkuvia saadaan rajallisesti häiriön aikana.

Ajanvarauspotilaat pyritään hoitamaan Lahden terveysasemilla ja hammashoitoloissa, mutta häiriön vuoksi kaikkea vastaanottoon sisältyvää ei välttämättä pystytä käynnillä hoitamaan. Sähköiset reseptit eivät toimi ja pyydämme mahdollisuuksien mukaan potilaita lykkäämään kiireettömiä reseptien uusimispyyntöjä. Toistaiseksi uusimispyynnöt eivät välity Kanta -palveluiden takia.

Häiriön kestosta ei ole tietoa. Tiedotamme asiasta seuraavan kerran maanantaina.

Päivitys 13.22

Tietoliikenneyhteydet Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän välillä on katkaistu varotoimenpiteenä haittaohjelman leviämisen estämiseksi.

Tämä on aiheuttanut torstaina ja perjantaina viivästymisiä täydentävässä ja ehkäisevässä toimeentulotuessa sekä muissa sosiaalihuollon maksuissa. Tietojärjestelmäongelmat hidastavat myös asiakaspalvelua. Häiriöstä huolimatta akuutit ja kiireelliset asiat kyetään hoitamaan.

Häiriö aiheuttaa myös sähköpostiliikenteeseen häiriöitä.

Kiireellisissä asioissa pyydämme olemaan yhteydessä ohjaus- ja neuvontapalveluihin 

  • Työikäisten palvelut, arkisin klo 9-15
    p. 03 819 4850
  • Lapsiperhepalvelut, arkisin klo 9-15
    p. 044 416 4407
  • Vammaispalvelut, arkisin klo 9-12
    p. 03 819 4850

Häiriötilanne jatkuu toistaiseksi

Provincian ICT -palvelut on saanut pysäytettyä haittaohjelman toiminnan ja jatkaa palvelinympäristön puhdistamista haittaohjelman poistamiseksi. Pahoittelemme tilannetta ja asiakkaillemme aiheutunutta haittaa.

Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

RadioFiilis on hyvän fiiliksen radiokanava netissä - hyvää musiikkia laidasta laitaan ja mielenkiintoisia haastatteluja

TOIMITUS

+358 45 7876 9976